Befektetés józan ésszel - Miért célravezetőbb a pénzügyi piacokon (is) az egyszerű, mint az összetett

Egész pályafutásomat portfóliókezeléssel töltöttem. A tapasztalat megtanított arra, hogy befektetési döntések meghozatalakor a kevesebb mindig több. Az egyszerű diadalmaskodik az összetett felett. A hagyományos sokkal jobb esélyeket kínál, mint az egzotikus. A hosszú távú folyamat sokkal lényegesebb, mint a rövid távú eredmények. És bár az egyszerű szemléletmód semmivel nem könnyíti meg a jövő előrejelzését – hiszen senki nincs birtokában a kristálygömbnek –, biztosíthatja számunkra a racionális döntéshozatalhoz szükséges képességeket, bármit is hozzon aztán a jövő.

Nem az aranytojást tojó tyúkot kívánom eladni az olvasónak. Nincs a birtokomban a gyors meggazdagodás titkos receptje sem, hogy egyik napról a másikra milliókat kereshessen vele. A titok valójában annyi, hogy nem létezik olyan titkos recept, amellyel varázsütésre milliókat lehet keresni. Ehhez hosszabb idő szükségeltetik. A meggazdagodáshoz türelem kell.

Benjamin Graham, a legendás befektető és Az intelligens befektető című klasszikus szerzője mondta egykoron: "Kielégítő befektetési eredményeket elérni sokkal könnyebb, mint azt sokan gondolják; a kiemelkedő eredmények elérése azonban nehezebb, mint amilyennek tűnik." A legtöbb befektető ezzel a problémával kénytelen szembenézni – állandóan a kiemelkedő eredményeket hajszolják, ám híján vannak az ilyen típusú teljesítményhez szükséges szürkeállománynak, szabad időnek és készségeknek. Ami azt illeti, már a kielégítő eredmények is elegendőek ahhoz, hogy átlag felettiek legyünk, és a befektetők 70- 80 százalékát magunk mögé utasítsuk. És ez sokkal könnyebben elérhető, mint ahogy a legtöbben gondolnák.

Kellően hosszú távon már az átlagnál jobb befektetők is lenyűgöző befektetési eredményekkel büszkélkedhetnek. A befektetés arról szól, hogy igába fogjuk a hosszú távú gondolkodás erejét, elkerüljük a ki nem kényszerített hibákat, és hagyjuk, hogy dolgozzon nekünk a kamatos kamat. Pontosan ebben hivatott segítséget nyújtani a könyvem.

- Ben Carlson


Kiadó: A4C Books

4 490 Ft 4 990 Ft